Specialisten in SAP S/4HANA Supply Chain en Finance oplossingen

   LinkedIn

HomeExpertisesSupply chain managementLogistiek Uitbesteden

Logistiek Uitbesteden

LSP: logistieke serviceprovider

Steeds vaker worden grote delen van de logistiek of de gehele logistieke dienstverlening uitbesteed aan een logistieke serviceprovider (LSP). Reden hiervoor is dat veel productie- en handelsbedrijven dit niet als een kernactiviteit beschouwen. Uitbesteding van deze diensten aan LSP moet het bedrijf ontzorgen en biedt ruimte om te focussen op kerntaken. Bij geslaagde logistieke integratie leidt uitbesteding aan gespecialiseerde warehouse- en transportbedrijven tot een kostenreductie en hogere servicegraad. Dit vereist een nauwe samenwerking met de logistieke serviceprovider en duidelijke afspraken over hoe processen en uitzonderingen worden afgehandeld.

Interface voor logistieke integratie

Het doel van een LSP interface is logistieke integratie: een extern gemanagede voorraadlocatie aan sluiten op het eigen SAP-systeem. Bij zo’n combinatie van SAP en LSP voert de logistieke serviceprovider (LSP) het fysieke voorraadbeheer uit en alle fysieke bewegingen die daarbij behoren zoals ontvangst van goederen. Logistieke serviceproviders zijn gespecialiseerd in het efficiënt en effectief opslaan van goederen in een magazijn. Daarnaast beschikken zij over expertise bij het beheren van verschillende typen producten die speciale behandeling en opslag vereisen, zoals gevaarlijke materialen of gecontroleerde stoffen.

Het is noodzakelijk dat de systemen en processen, SAP en LSP, naadloos op elkaar aansluiten. Alleen dan levert logistieke integratie de kostenbesparing op die wordt beloofd. Een suboptimale implementatie levert veel frustratie op omdat de klant zijn leveringen niet krijgt, binnenkomende goederen niet kunnen worden ontvangen in het magazijn en de voorraden niet blijken zoals gerapporteerd.

LSP interface: SAP integreren

Het is mogelijk om met een LSP interface SAP-systemen te integreren met de logistieke serviceprovider. Op deze manier is de meest recente informatie omtrent voorraad, leveringen en inkoopdocumenten altijd beschikbaar. Integratie middels een LSP interface voor SAP zorgt er voor dat iedereen naar dezelfde data kijkt. Dit biedt ook ruimte voor verdere optimalisatie van bijvoorbeeld Supply Chain Planning.

De SAP-LSP-combinatie

Door te kiezen voor een SAP-LSP-combinatie kan voorraadbeheer op het eigen SAP ECC- systeem op Plant- en storage location niveau worden gedaan. Met een LSP interface voor SAP is er geen noodzaak om in het eigen SAP ECC-systeem de exacte bin of locatie van bepaalde producten te kennen. De logistieke partner beheert de voorraad wel op bin niveau en kan dus wel exact vertellen welk product waar in het magazijn staat.

© 2024 Directivity. • Alle rechten voorbehouden • Website door NEXT LEAD