Specialisten in SAP S/4HANA Supply Chain en Finance oplossingen

   LinkedIn

HomeWet DBA

Wet DBA

Wet DBA en de toekomst van ZZP’ers

De wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) werd in 2016 ingevoerd en is bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Vooral bij ZZP’ers die langdurige opdrachten uitvoeren voor één of slechts enkele opdrachtgevers. Hoewel de wet de afgelopen jaren nauwelijks werd gehandhaafd, zal dit vanaf 1 januari 2025 veranderen. Voor deze groep zelfstandigen kan de wet DBA grote gevolgen hebben, aangezien hun status als zelfstandige onder druk komt te staan. In dit artikel leggen we uit wat de wet DBA precies inhoudt, wat de gevolgen zijn voor zowel ZZP’ers als opdrachtgevers, en waarom het midlancing contract van Directivity een aantrekkelijk alternatief biedt.

Wat is de Wet DBA?

Het doel van de Wet DBA is om schijnzelfstandigheid tegen te gaan en een heldere regeling te bieden voor de arbeidsrelaties tussen zelfstandige ondernemers (ZZP’ers) en hun opdrachtgevers. Schijnzelfstandigheid ontstaat wanneer iemand als zelfstandige werkt, maar in feite dezelfde arbeidsomstandigheden en verplichtingen heeft als een werknemer in loondienst, zonder de bijbehorende rechten en plichten (zoals loonbelasting, sociale zekerheid, pensioenopbouw, etc.). Dit is veelal van toepassing voor ZZP’ers die langdurige opdrachten uitvoeren of slechts voor één opdrachtgever werken.

Er zijn grofweg 10 criteria om schijnzelfstandigheid te bepalen:

  1. Gezagsverhouding – opdrachtgever bepaalt
  2. Verplichte persoonlijke arbeid
  3. Vaste werktijden
  4. Vaste werkplek
  5. Inbedding in de organisatie
  6. Gebruik van materialen en gereedschappen van de werkgever
  7. Loon of een uurtarief onder het minimum (in 2025: 33,- p/u excl. BTW)
  8. Langdurige samenwerking zonder duidelijke einddatum
  9. Ontbreken van meerdere opdrachtgevers
  10. Geen ondernemersrisico en aansprakelijkheid

Belangrijk is te weten dat de Hoge Raad in 2023 oordeelde dat de feitelijke situatie belangrijker is dan de contractuele afspraken (het Deliveroo-arrest). Schijnzelfstandigheid kan dus niet enkel met een contract worden afgevangen.

Gevolg voor de ZZP-er en de opdrachtgever

Als de Belastingdienst oordeelt dat er sprake is van een verkapte dienstbetrekking, kan dit grote financiële gevolgen met zich meebrengen. Opdrachtgevers kunnen naheffingen opgelegd krijgen van loonheffingen, sociale premies en andere werknemersverzekeringen. In dit geval wordt het uurtarief van de ZZP’er als netto loon gezien en loopt dus al snel in de papieren. Voor de ZZP’er kan dit leiden tot verlies van de ondernemers status en fiscale voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling. Gezien deze grote gevolgen zullen opdrachtgevers voorzichtiger worden met het inhuren van ZZP’ers, waardoor het voor ZZP’ers moeilijker gaat worden om nieuwe opdrachten te vinden. 

Midlancing: Het beste van twee werelden

Bij Directivity begrijpen we dat je als ZZP’er de voordelen van zelfstandigheid waardeert, zoals de vrijheid om je eigen projecten te kiezen en zelf je werk in te delen. Maar we weten ook dat in het licht van de wet DBA de risico’s voor oprachtgevers en ZZP’ers sterk gaan toenemen. Daarom werken wij met een midlancing arbeidscontract, die je het beste van beide werelden geeft.

Met een midlancing contract ben je in loondienst bij Directivity, maar behoud je de vrijheid die je als zelfstandige gewend bent. Je krijgt een vast salaris met de daarbij behorende voordelen van een dienstverband, zoals sociale zekerheid en een vangnet bij ziekte. Maar je kunt zelf je opdrachten kiezen en werken aan projecten die aansluiten bij jouw expertise en interesses.

Wat zijn de voordelen van Directivity’s midlancing contract?

  1. Bescherming tegen de Wet DBA: Doordat je via Directivity in loondienst bent, ben je verzekerd van een correcte werkrelatie, die volledig in lijn is met de wetgeving. Je hoeft je geen zorgen te maken over herkwalificatie van je zelfstandige status.
  2. Hoge beloning en zekerheid: Bij midlancing kun je genieten van een hoog inkomen, dat heel dicht in de buurt komt van wat je als zelfstandige zou verdienen. Je krijgt dus de financiële voordelen van zelfstandigheid en de sociale zekerheid van een dienstverband.
  3. Flexibiliteit: Je hebt de vrijheid om zelf je opdrachten te kiezen en hoe je je werktijd en vakantiedagen afspreekt met je opdrachtgever. Wij begrijpen dat zelfstandigen graag de regie in eigen handen houden, en met onze constructie blijft dat zo.
  4. Geen administratieve lasten: Als ZZP’er ben je verantwoordelijk voor je eigen belastingaangiftes, verzekeringen en administratie. Bij Directivity nemen we die zorgen van je over, zodat jij je kunt concentreren op het werk dat jij het liefste doet.
  5. Een team van experts: Bij Directivity ben je niet alleen! Je maakt deel uit van een team van professionals die elkaar ondersteunen. Zo kun je gebruik maken van collega’s voor feedback, vakgerichte opleidingen, kennisdeling en samenwerking, terwijl je toch de vrijheid hebt van een zelfstandige.

Met onze midlancing aanpak behoud je het ondernemerschap en de afwisseling, terwijl je tegelijkertijd beschermd bent tegen de risico’s van de veranderende wet- en regelgeving. Als je op zoek bent naar meer zekerheid zonder in te boeten op de voordelen van het freelancen, dan is een midlancing contract van Directivity wellicht het ideale alternatief voor jou.

Neem contact op

Wil je meer weten hoe Directivity jou kan helpen? Neem dan contact met ons op via info@directivity.nl of ons contactformulier voor een vrijblijvend gesprek. We helpen je graag om de beste oplossing voor jouw carrière te vinden.

© 2024 Directivity. • Alle rechten voorbehouden • Website door NEXT LEAD