Skip to main content

Agile

De magie van Scrum voor SAP projecten

Iedereen is geïnteresseerd in het succesvol uitvoeren en afsluiten van projecten. Niemand wil na een paar maanden, of zelfs jaren, hard werken teleurgesteld zijn over de resultaten. Klinkt dit als onhaalbaar voor uw SAP project, dan is het misschien tijd om een andere aanpak te kiezen. Kies voor Agile werken binnen uw organisatie.

Waarom kiezen voor Agile werken?

Traditioneel maken veel SAP projecten nog steeds gebruik van een waterval methodiek. Maar dingen veranderen, en dat zouden SAP-projecten ook moeten doen. Agile is nodig omdat de wereld om ons heen steeds sneller verandert. Met SAP S/4HANA, E-SOA en de openheid van SAP als een Business Process Platform, is het werk in een SAP project enorm veranderd. Vroeger was er de klant, een projectmanager, een functioneel consultant en een ABAP-ontwikkelaar. Probeer maar eens uit te vinden hoeveel verschillende SAP-rollen je in jullie huidige project hebt (UI-ontwerper, Procesontwerp, Integratieconsultant, Web Dynpro-ontwikkelaar, Java-consultant, …)

Agile draait om flexibiliteit

Gelukkig is er nog wel steeds een klant en die staat in onze ogen centraal. Maar ook de klant verandert. Vroeger werd een bedrijfsproces vastgelegd in een blauwdruk, vertaald naar een functioneel ontwerp, technisch ontwerp, testgevallen enzovoorts. Regelmatig weten klanten bij aanvang nog niet precies wat ze willen. Natuurlijk zijn er wel ideeën over de eindsituatie, maar deze zijn nog niet in detail beschreven of kunnen soms nog niet in detail beschreven worden. Gevolg is dat er tijdens het project vaak specificaties veranderen door nieuwe inzichten.

Daarnaast gaan veranderingen in de markt steeds sneller en de levering van applicaties moet hierin mee. De traditionele waterval benadering is geschikt om op deze veranderingen in te spelen. Als gevolg hiervan krijg je te maken met uitgestelde oplevering en mogelijk enorme overschrijdingen. Dus wat is hieraan te doen? Bekijk de voordelen van het toepassen van Agile technieken binnen organisaties.

Agile scrum

Is Agile Scrum het antwoord op al deze vragen? Waarom wordt scrum populairder in de SAP-wereld? Wat willen mensen bereiken met het toepassen van Agile technieken? Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van Scrum leidt tot:

 • Versnelling van de time-to-market
 • Verbetering van het vermogen om veranderende prioriteiten te beheren
 • Verbetering van de afstemming tussen IT en business

Als we met onze klanten in gesprek gaan over het toepassen van deze methode geven wij advies over onderstaande punten in helpen bij de uitvoering:

 • Hoe betrek je de business?
 • Hoe stel je de klant centraal?
 • Hoe zorg je voor een goede team spirit?
 • Hoe organiseer je via Scrum je project in een SAP omgeving?
 • Hoe maak je werken met Scrum leuk?
 • Hoe laat je kansen zien?
 • Hoe kan je voortgang laten zien in demo sessies?
 • Hoe zorg je er voor dat er alleen gebouwd wordt wat nodig is?
 • Hoe ga je om met voortschrijdende inzichten en extra functionaliteit?
 • Hoe kan je blijven leren en je Scrum aanpak verbeteren?
 • Kan ik Scrum toepassen in alle fases na mijn project (en daarna)

Agile werken in de praktijk

Wat we al wel kunnen vertellen is dat Scrum niet het antwoord biedt op al je vragen, maar wel dat het continu inzicht geeft in de voortgang en problemen in jullie project. Inzicht dat je dan elke dag krijgt en vaak veel sneller dan vroeger. Wanneer Agile Scrum op de juiste manier wordt toegepast, zal je merken dat teams tijdiger leveren, voortdurend de manier van werken verbeteren, verantwoordelijkheid nemen om te leveren wat werkelijk nodig is en plezier hebben in de manier van werken door de autonomie die ze krijgen.

Onze cases

Case Interim Management

Interim Management

Case Leveringsproces verbeteren

Leveringsproces verbeteren met goede KPI’s

Case Procesverbetering Inkoop

Procesverbetering in Inkoop